OM oss

Vilka är Smart Agritech Solution?

Smart Agritech Solution of Sweden är ett svenskt teknikföretag som säljer Pigxcel, en digital lösning för automatisk vägning av grisar med kamerateknik och AI. Vår vision är att bidra till en digital omställning inom lantbruket och då specifikt grisproduktion. Pigxcel är en banbrytande teknik som ger branschen helt nya verktyg för optimerad lönsamhet och förbättrad djuromsorg.

Idag är vi ett fyra personer starkt team som inom kort kommer att utökas med fler medarbetare.

Per Eke-Göransson

Bakgrund / Historik

”Det måste finnas ett enklare sätt att väga grisar”

En varm sommardag för över 20 år sedan fick den tidigare grisföretagaren Per Eke-Göransson nog. Efter många års hårt slit med att väga sina grisar manuellt, födde frustrationen en tanke om att det måste finnas ett enklare sätt att väga grisarna på.

Som den sanne entreprenör och innovatör som Per är, tog han år 2002 fram en prototyp för automatisk viktskattning med hjälp av en kamera och digital bildbehandling.

Men priset för de tekniska komponenterna visade sig bli för högt och prototypen kom aldrig ut på marknaden. Hans idé blev liggande i en byrålåda ända fram till 2016, då Per tillsammans med kameraexperten Matts Lilja och slakteridirektören Ove Konradsson kraftsamlade för att utveckla innovationen och affären. Nu hade tekniken hunnit ikapp, med bättre kameror, snabbare datorer och smartare programvaror. Men framför allt fanns alla komponenter tillgängliga till förmånligare priser.

Trion, med erfarenhet från grisproduktion, slakteri och kamerateknik, startade 2016 företaget Smart Agritech Solutions och utvecklade verktyget Pigxcel.

Idag är Pigxcel testad i fem länder – Sverige, Norge, Finland, Mexiko och Australien – och i kommersiell drift i Finland. Läs mer här »

Samarbetspartners

Stöd

Pigxcel är delfinansierat av ett antal myndigheter och stödinstanser:

  • Vinnova – Verket för innovationssystem
    Innovativa Startups steg 1 och 2
  • Agtech 2030

Agroväst är projektsamordnare för två samverkansprojekt: